Aktualności
Żywienie ma wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu, możliwości wysiłkowe piłkarza, tempo regeneracji i zmniejszenie ryzyka kontuzji. W prawidłowym odżywianiu bardzo ważną rolę odgrywa czas i jakość spożywanych posiłków. Przedstawiamy kilka pomocnych wskazówek.

1. Pilnuj czasu posiłków co 3-4 godziny – chodzi głównie o to, że po 4 godzinie od ostatniego posiłku organizm przechodzi w I fazę głodzenia, w której zaczyna uruchamiać energię zmagazynowaną na czas treningu! Czasami wystarczy, że jest to niewielka porcja, jak np. kilka ciastek owsianych czy koktajl. Ważne, że organizm ma energię, z której może korzystać. Na talerzu powinny znaleźć się:

ENERGIA – produkty skrobiowe, ryż, makarony, kasze
OCHRONA – warzywa
BUDOWA I NAPRAWA – pełnowartościowe białko – mięso lub ryby, sery, jaja.

Wszystkie wymienione wyżej produkty spełniają ważne funkcje w organizmie, liczy się również ich ilość na talerzu. W dzień o niskiej intensywności kosztem węglowodanów – zwiększamy ilość naprawy i ochrony na talerzu. W dzień o wysokiej intensywności treningów energia na talerzu powinna stanowić przynajmniej 50%!4. Bardzo dobrymi produktami dla młodego sportowca – takim SUPER JEDZENIEM, które warto uwzględnić w jadłospisie młodego sportowca są:

– jaja – jagody – suszone śliwki – siemię lniane – olej lniany – kasza gryczana – buraki – łosoś – halibut – makrela – aronia – orzechy włoskie

Przygotował dietetyk Wojciech Zep, Żywienie Mistrzów
Podziel się

Zostaw odpowiedź