Aktualności

Czy wiesz, że mózg zużywa aż 20% całkowitej energii, która jest dostarczana wraz z pożywieniem? Dobrze zbilansowana dieta jest więc niezbędna do jego prawidłowego działania. Jest gwarancją dobrego samopoczucia i sprawnego myślenia.

Co jeść, aby poprawić koncentrację?

Do pogorszenia się pamięci i koncentracji mogą przyczynić się braki witaminy E i C, betakarotenu i selenu, a także kwasów omega-3 i omega-6. Witamina C w największej ilości znajduje się w warzywach i owocach, takich jak: truskawki, porzeczki, cytrusy, papryka czy w natka pietruszki.  Selen zawierają m.in. orzechy brazylijskie, ryby, mięso i jaja. Witamina E jest obecna w orzechach laskowych, migdałach czy słoneczniku oraz w olejach roślinnych, np. rzepakowym. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 znajdują się w tłustych rybach morskich, jak tuńczyk, dorsz czy śledź. W owocach morza, oleju rzepakowym i sojowym, czy też orzechach włoskich.

Dieta na dobry nastrój

Chcąc zadbać o dobry nastrój, warto spożywać produkty bogate w foliany, czyli witaminę B9. W dużych ilościach znajdują się one w: szpinaku, brukselce, szparagach, sałacie czy kapuście. Nie bez znaczenia dla naszego dobrego samopoczucia są też witaminy B6 i B12. Witaminę B6 znajdziemy w brokułach, ziemniakach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, kiełkach pszenicy, drożdżach, jajach, bananach, rybach czy w nabiale.  Witamina B12 jest obecna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, rybach, nabiale, jajach. Dlatego osoby na diecie wegańskiej, powinny ją suplementować.

Woda na sprawne działanie mózgu

Nie można zapomnieć o najważniejszym, czyli o wodzie! Nasz mózg jest z niej zbudowany w niemal 80%. Regularne picie wody usprawnia komunikację pomiędzy komórkami mózgu, poprawiając tym samym pamięć, koncentrację i nasze samopoczucie.

 

Podziel się

Zostaw odpowiedź