Węglowodany, białka a może tłuszcze? Co jest najlepsze po treningu młodego sportowca? Spożywane posiłki mają wpływ na stan zdrowia, czas regeneracji, sprawność i wytrzymałość. Młode osoby bardzo często zaniedbują kwestię jakości spożywanych posiłków po aktywności fizycznej, lub co gorsza nie jedzą ich w ogóle, a to dzięki nim kolejnego dnia są pełne energii i gotowe na kolejne sportowe wyzwania.
Zadbaj o to, by Twoje dziecko do 30 minut po treningu uzupełniło utracone zapasy gromadzonego w mięśniach i wątrobie glikogenu. Odpowiednie będą tutaj węglowodany, najlepiej proste (owoce), które dodatkowo wpłyną pozytywnie na regenerację mięśni po wysiłku, zahamują procesy kataboliczne w mięśniach (procesy rozpadu komórek mięśniowych), a pobudzą procesy anaboliczne (procesy powstawania komórek mięśniowych).
Składnikiem, o którym również należy pamiętać po treningu są aminokwasy egzogenne (takie, których organizm nie potrafi sam wyprodukować). Aminokwasy to składowe białka., które z kolei jest składnikiem budulcowym organizmu, buduje m.in. mięśnie.
Nie masz pomysłu na to co przygotować swojemu dziecku po treningu? Spieszymy z pomocą! Przedstawiamy przepisy na smaczne i pełnowartościowe posiłki idealne po aktywności fizycznej.
Naleśniki jaglane z malinami i masłem orzechowym
Składniki:
- Kasza jaglana sucha – 24 g
- Mąka kukurydziana – 24 g
- Jajko
- Mleko migdałowe – 60 ml
- Woda 60 ml
- Masło orzechowe – 22 g
- Olej rzepakowy – 2 ml
- Maliny – 3 łyżki
- Jogurt naturalny – 46 g
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu.
- Do ostudzonej kaszy bij jajko, dodaj mleko, mąkę, olej i zblenduj na gładką masę.
- Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone naleśniki posmaruj masłem orzechowym, nałóż owoce i zwiń.
- Naleśniki podawaj polane jogurtem i posypane malinami.
Koktajl regenerujący z awokado, mango i gałką muszkatołową
Składniki:
- Awokodo – 80 g
- Mango – 170 g
- Pomarańcza – 220 g
- Słonecznik łuskany – 6 g
- Karob – 3 g
- Gałka muszkatołowa – 2 g
- Jęczmień młody (proszek) – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Owoce i warzywa umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
Dyniowy budyń jaglany na mleczku kokosowym z jabłkiem i orzechami
Składniki:
- Kasza jaglana sucha – 3 łyżki
- Mleczko kokosowe – 48 g
- Dynia – 100 g
- Jabłko
- Orzechy włoskie – 10 g
- Miód pszczeli – 10 g
- Cynamon mielony – 1 g
- Kurkuma – 1 g
Sposób przygtowania:
- Kaszę gotuj w wodzie przez około 15 minut.
- Dynię obierz, pokrój w kostkę, ugotuj na parze lub w wodzie.
- Owoce obierz i pokrój.
- W naczyniu blendera umieść ugotowaną kaszę, mleczko kokosowe, dynię, miód oraz przyprawy i zmiksuj na gładki krem.
- Budyń przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż pokrojony owoc oraz posiekane orzechy.