Aktualności

Organizm człowieka jest jak samochód, który bez dobrego paliwa nie będzie sprawnie działał. Dlatego tak ważne jest, aby już od rana dostarczyć mu wartościowe składniki, które zapewnią odpowiedni poziom energii i sprawną pracę mózgu, w pierwszej połowie dnia. Badania pokazują, że dzieci, które pomijają śniadanie, częściej sięgają po wysokokaloryczne przekąski w ciągu dnia, co z kolei może przyczynić się do problemów z nadwagą i otyłością.  Sprawdź z czego powinno składać się śniadanie młodego sportowca.

 

Węglowodany złożone, czyli cząsteczki składające się z co najmniej dwóch cukrów prostych, które rozkładają się w procesie hydrolizy, aby mogły być wchłonięte przez organizm. Węglowodany złożone, w przeciwieństwie do prostych, wchłaniają się zatem dużo dłużej i przez więcej czasu zapewniają poczucie sytości, chroniąc przed podjadaniem. Można znaleźć je w otrębach, kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, w ziemniakach, brązowym ryżu czy soczewicy.

Węglowodany proste, które składają się z cukrów prostych i są bardzo szybko wchłaniane przez organizm. Warto dodać je do diety w postaci warzyw i owoców, bo dostarczają one także cenne witaminy i minerały.

Pełnowartościowe białko pełni w organizmie bardzo ważne funkcje. Reguluje ekspresję genów i przemiany metaboliczne, tworzy przeciwciała, pełni funkcje transportowe – przenosi tlen czy żelazo, odpowiada za kurczliwość mięśni i uczestniczy w procesach widzenia. Zbyt niska podaż białka zwiększa ryzyko infekcji bakteryjnych, wirusowych, pierwotniaczych i pasożytniczych. Jednak tak samo jak jego niedobór, groźny jest również nadmiar, dlatego należy dbać o przyjmowanie go w odpowiedniej ilości, czyli około 1g na kilogram masy ciała. Pełnowartościowe białko jest zawarte w produktach mlecznych, jajkach, mięsie i rybach, czy też nasionach strączkowych.

Tłuszcz, mimo że nie ma dobrej opinii i jest obarczany winą za otyłość oraz inne choroby, jest jednym ze składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on budulcem tkanek, nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz elementem, który ma wpływ na poprawną pracę układu nerwowego.  Bardzo duże znaczenie dla organizmu ma stosunek kwasów nienasyconych omega-6 do kwasów omega-3, który w zdrowej diecie powinien wynosić 3:1 lub 2:1. Doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych są: orzechy i nasiona, olej rzepakowy, ryby, awokado czy jaja.

Propozycje śniadania dla młodego sportowca

  • Owsianka na mleku/wodzie z bakaliami i owocami;
  • Pełnoziarniste kanapki z białym serkiem, awokado lub jajkiem i warzywami;
  • Jajecznica lub omlet z pomidorem i szczypiorkiem;
  • Omlet a słodko z płatkami owsianymi i bananem;
  • Jogurt naturalny z dodatkiem owoców sezonowych, musli domowego oraz orzechów i bakalii;
Podziel się

Zostaw odpowiedź